Németh "Novi" Roland blogja

Németh "Novi" Roland blogja - mert megérdemled!

Azért blogolok, hogy el tudjak végezni egy tantárgyat az egyetemen, ahol hallgató vagyok. Röviden.

Ebből az is következik, hogy a blog-omban leginkább az ezzel kapcsolatos dolgok lesznek benne, egészen pontosan, ez egy témafigyelő blog lesz.

Addig legalábbis biztosan, amíg tart ez a félévem.

Friss topikok

  • agyiszint: Köszi. Végre valaki aki nem rasszista oldalnak tart minket, hanem leesik a lényeg. (2009.12.09. 21:51) Puruttya - Agyiszint blog
  • ShadowPhrogg32642342 (törölt): Nem rossz. Sikerült igen objektív véleményt megfogalmaznod, mely éles ellentétben álla azzal az el... (2009.12.09. 21:51) Novemberi összefoglaló - Puruttya

Linkblog

HTML

Bittorrent vs. Jogvédelem 0:1 - egyelőre...

2009.04.19. 15:09 | Nowotny | Szólj hozzá!

2009. 04. 17.-én született elsőfokú döntés abban a peres eljárásban, amely még február közepén kezdődött a The Pirate Bay bittorrent szervert üzemeltető négy, huszonéves srác ellen. A svéd fiatalok szempontjából jó startot vett az ügy, mert rögtön, az első tárgyalási napot követően megfelezték az ellenük felhozott vádak számát (bővebben itt).

Ennek ellenére nem lett jó vége a pernek - a svéd bíróság fejenként egy év szabadságvesztésre és 3,6 millió dollárnyi kártérítés megfizetésére kötelezte a srácokat, melyet a jogtulajdonosoknak kell kifizetniük, adott hírt a történtekről a svéd média. A kedvezményezett cégek között olyan nevek találhatók, mint: a Warner Bros. Entertainment, az MGM Pictures, a Columbia Pictures Industries, a Twentieth Century Fox Film, a Sony BMG, a Universal, az EMI, a Blizzard Entertainment, a Sierra Entertainment, és az Activision. Az ügy nevetségességét jelzi egyébként, hogy az ítélet 33, jogvédett állomány thepiratebay.org site-on való állítólag illegális megosztása miatt hozhatott sikert a jogtulajdonosoknak.


Peter Sunde, Fredrik Neij, és Gottfrid Svartholm Warg, a TPB három ikonikus alakja

Warg és Naij alapították a The Pirate Bay-t. Sunde programozóként és szóvivőként segítette a csapatot, Lundström pedig technikai támogatást nyújtott a site-nak. Viszont felmerül a kérdés. Ha ők bortönbe kerülnek, vajon a Kalóz-öböl megkapja a kegyelemdöfést, vagy sem? Jogos kérdés, hiszen a fenti négy ember testesítette meg a legnépszerűbb bittorrent szolgáltatást az internetezők körében. Warg, aki egyszer már kifejezte értetlenségét a jogvédők támadása kapcsán, a következőket nyilatkozta:

„Miért csinálják ezt? Már korábban kudarcot vallottak a site leállításával kapcsolatban. Ezúttal sem járnak másképpen. [A site] saját életet él, nélkülünk is [működőképes].”

A 22 milliós felhasználói táborral bíró gyűjtőhely másik alapítója, Peter Sunde pedig nyíltan kimondta, mennyire tartja életképesnek az egész hercehurcát:

Nem számít, hogy sok milliót, netán egymilliárdot követelnek [rajtunk]. Nem vagyunk gazdagok, nincs pénzünk miből kifizetni [egy esetleges büntetést]. Nem kapnak egy centet sem.”

Már csak azért sem áll meg itt az ügy, mert a négy svéd fiatal fellebbezett az ítélet ellen - addig pedig évek telhetnek el, amíg végül eljutnak a Svéd Legfelsőbb Bíróságig.

Ami azt illeti, én magam is azon a véleményen vagyok, hogy ez az egész per teljesen felesleges és értelmetlen, mert ennyivel nem fogják tudni leállítani a TPB-t.

Úgy tűnik, amíg van jogdíj és net, addig lesz torrent is. C'est la vie. Ilyen az élet.

Forrás: www.terminal.hu

Címkék: blog bittorrent internet letöltés torrent per fájlmegosztás nowotny the pirate bay tpb peter sunde fredrik neij gottfrid svartholm warg

A bejegyzés trackback címe:

https://nowotny.blog.hu/api/trackback/id/tr761074336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása