Németh "Novi" Roland blogja

Németh "Novi" Roland blogja - mert megérdemled!

Azért blogolok, hogy el tudjak végezni egy tantárgyat az egyetemen, ahol hallgató vagyok. Röviden.

Ebből az is következik, hogy a blog-omban leginkább az ezzel kapcsolatos dolgok lesznek benne, egészen pontosan, ez egy témafigyelő blog lesz.

Addig legalábbis biztosan, amíg tart ez a félévem.

Friss topikok

  • agyiszint: Köszi. Végre valaki aki nem rasszista oldalnak tart minket, hanem leesik a lényeg. (2009.12.09. 21:51) Puruttya - Agyiszint blog
  • ShadowPhrogg32642342 (törölt): Nem rossz. Sikerült igen objektív véleményt megfogalmaznod, mely éles ellentétben álla azzal az el... (2009.12.09. 21:51) Novemberi összefoglaló - Puruttya

Linkblog

HTML

Kutya az ember legjobb barátja - A Neten is!

2009.04.19. 14:40 | Nowotny | Szólj hozzá!

Captcha, azaz Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. Az angol kifejezés valójában egy automatizált automatizált Turing tesztet takar, mellyel nagy pontossággal eldönthető, hogy a tesztet kitöltő intelligens lény vagy sem. Vagyis megtudhatjuk, hogy egy kellemetlenkedni kívánó szoftver vagy egy ember használja-e a gépet. Nyilván már mindenki találkozott olyan honlappal, ahol eltorzított betűket kellett értelmezni és egy szövegbeviteli mezőbe beírni - így működnek például a hírlevelekre való felirítkozások is sok esetben.

Az algoritmizált képfelismerés még mindig jelentős hátrányban van az emberi érzékeléssel szemben, bár az elmúlt években sokat fejlődtek a Captcha védelmet áttörni képes programok. Jelenleg is több fejlesztés irányul arra, hogy gépi felismeréssel szemben sokkal védettebbé váljon. Ezek egyike a Captcha the Dog, mely viszonylag könnyű azonosítást tesz lehetővé az internetező számára, azonban a robotizált webezők nem tudnak vele mit kezdeni. A működése már-már nevetségesen egyszerű(talán ezért is olyan nagyszerű): a felhasználó előtt megjelenik kilenc különböző kis kép, és ebből kell a megfelelőre kattintani - jelen esetben az egyetlen kutyára a sok macska között. Annyival bonyolították csak meg az eljárást, hogy ezt egymás után többször kell megtenni, miközben természetesen változnak a képek pozíciói és a rajtuk ábrázolt állatok képei is.

Esélytelen a számítógép?

Nade, miért kell több kattintás? Elvégre, az ember még mindig jobb, mint egy matematikai rendszer alapján megalkotott program. Ez ugyan igaz, de a spammer botok, előbb vagy utóbb, de sikeresen áttörnék ezt a védelmet, ha csak egyszer kellene kattintani. Ha kétszer kell eltalálni a megfelelő képet, akkor a gépi „felismerés” csak 1:81-hez eséllyel hoz eredményt, míg ha háromszori kattintás szükséges, akkor az esély 1:729-re változik. Na ez az a pont, ahol már nem éri meg pusztán véletlenszerű kattintgatással próbálkozni, de természetesen akár négy (1:6561) vagy öt (1:59049) sikeres találatot is igényelhet egy Captcha the Dog védelmet használó szolgáltatás. Ez az ember számára nem tart tovább néhány másodpercnyi kellemetlenségnél, cserébe viszont számos előnyt kapnak az internetezők. Amíg fel nem fejlődik megfelelő szintre az algoritmizált képfelismerés, nem lehetne webes e-mail szolgáltatásokba (tíz)ezerszám spamküldő e-mailcímeket regisztrálni, online fórumokba hamis accountokat létrehozni és azokkal telespammelni a beszélgetéseket; és így tovább. Ráadásul, ha valaki véletlenül elrontja a „kutyafelismerést”, akkor sincs kizárva az adott szolgáltatás használatából, pusztán csak újra kell kezdenie az azonosítási procedúrát. De azért egy hátránya mégis van a szolgáltatásnak: - szemben az ingyenes Captcha szolgáltatásokkal - a házi kedvencekre alapuló védelem évente 25 dollárba kerül(ez körülbelül évi 5600 forint) . Ezért cserébe testre szabott képeket kap a vásárló, vagyis kutyák és macskák helyett bármi mást is használhat - közlekedési eszközöket, növényeket stb. Fejlesztője szerint mindegyik ismertebb böngészővel kompatibilis (még az Iphone-on használttal is), és kevesebb mint negyed óra alatt be lehet illeszteni egy szolgáltatásba, cookie-k használata nélkül.

A Captcha the Dog erre a linkre kattintva próbálható ki.

Forrás: www.terminal.hu

Címkék: spam blog szoftver internet captcha net program e mail botnet algoritmus nowotny turing teszt

A bejegyzés trackback címe:

https://nowotny.blog.hu/api/trackback/id/tr851074289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása