Németh "Novi" Roland blogja

Németh "Novi" Roland blogja - mert megérdemled!

Azért blogolok, hogy el tudjak végezni egy tantárgyat az egyetemen, ahol hallgató vagyok. Röviden.

Ebből az is következik, hogy a blog-omban leginkább az ezzel kapcsolatos dolgok lesznek benne, egészen pontosan, ez egy témafigyelő blog lesz.

Addig legalábbis biztosan, amíg tart ez a félévem.

Friss topikok

  • agyiszint: Köszi. Végre valaki aki nem rasszista oldalnak tart minket, hanem leesik a lényeg. (2009.12.09. 21:51) Puruttya - Agyiszint blog
  • ShadowPhrogg32642342 (törölt): Nem rossz. Sikerült igen objektív véleményt megfogalmaznod, mely éles ellentétben álla azzal az el... (2009.12.09. 21:51) Novemberi összefoglaló - Puruttya

Linkblog

HTML

Böngésző = játékplatform ?

2009.03.26. 18:14 | Nowotny | Szólj hozzá!

Sokan legfőbb indokként azt hozzák fel a Linuxtól való tartózkodás mellett, hogy a nyíltforrású operációs rendszeren sokkal szegényesebb a szoftverellátottság, különösen, ha a játékprogramokat nézzük. Nos, ez valóban így van, mert a legtöbben DirectX-re fejlesztenek, ami pedig Windows-os. Ám az elmúlt két-három évben egy új, általános platform nőtte ki magát a „semmiből”: egyre elterjedtebbé váltak a böngészőből indítható Flash-es játékok, amelyek immár kimutatható részt képviselnek a digitális szórakozással töltött időben.

Mindeddig főként csak egyszerűbb játékokkal találkozhattunk a böngészőben, de az elmúlt pár hétben megvéltozott valami. Először debütált a böngészőben futtatható Quake, a napokban pedig számos nagy vállalat - többek között az Adobe, az AMD, az Apple, a Google, az IBM és az Intel - jelentette be, hogy létrehozzák az online 3D-s grafika nyílt, jogdíjmentes alapjait. A Khronos Group elmondása értelmében az „Accelerated 3D on the Web” munkacsoport irányításával a Mozilla foglalkozik, mely már sok tapasztalatot szerzett nyíltforrású projektek felügyelésében (a legjobb példa "mindenki" kedvenc rókája a Firefox).

A Microsoft értelemszerűen kimaradt a támogatók csapatából, hiszen az általa fejlesztett DirectX eszközgyűjtemény messze a legnépszerűbb PC-s játék-API. Egyelőre, ugyanis ha a 3D a netes Flash játékok esetében eléri napjaink számítógépes játékai által prezentált látvány szintjét, akkor ez a kijelentés, nemcsak, hogy nem lesz helytálló, de még nevetséges is lesz. A problémát az OpenGL és a JavaScript egy változatának (ECMAScript) összeházasításán keresztül lehet megoldani. Mindez persze csak akkor válhat általánosan elterjedtté, ha sikerül megoldást találni a korlátozott sávszélesség és válaszidő problémájára.

Na de mikor is? Chris Blizzard, a Mozilla igazgatója szerint az új grafikus képességek a Firefox következő nagy generációváltása során implementálásra kerülnek a browserbe; vagyis a 3.5-ös változat minden korábbi Mozilla browsernél alapvetőbb változást indíthat be a Weben.

Forrás: www.terminal.hu

Címkék: blog firefox flash játék internet net böngésző mozilla 3d nowotny

A bejegyzés trackback címe:

https://nowotny.blog.hu/api/trackback/id/tr721027474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása