Németh "Novi" Roland blogja

Németh "Novi" Roland blogja - mert megérdemled!

Azért blogolok, hogy el tudjak végezni egy tantárgyat az egyetemen, ahol hallgató vagyok. Röviden.

Ebből az is következik, hogy a blog-omban leginkább az ezzel kapcsolatos dolgok lesznek benne, egészen pontosan, ez egy témafigyelő blog lesz.

Addig legalábbis biztosan, amíg tart ez a félévem.

Friss topikok

  • ShadowPhrogg32642342 (törölt): Nem rossz. Sikerült igen objektív véleményt megfogalmaznod, mely éles ellentétben álla azzal az el... (2009.12.09. 21:51) Novemberi összefoglaló - Puruttya
  • agyiszint: Köszi. Végre valaki aki nem rasszista oldalnak tart minket, hanem leesik a lényeg. (2009.12.09. 21:51) Puruttya - Agyiszint blog

Linkblog

HTML

Harc a spammerek ellen - ebből természetesen a Google sem maradhat ki

2009.04.23. 09:18 | Nowotny | Szólj hozzá!

Pár bejegyzéssel lejjeb már írtam (itt), hogy a Captcha beújított. A gépi regisztrálás megelőzéséhez kutyákat és macskákat vetettek be, persze csak kép formátumban. 

Hasonlóba vágta a fejszéjét a Google is, mely cégnek egyre nagyobb gondot okoznak az automatizáltan működő regisztráló botok. Mivel a vállalat tulajdonában van a világ egyik legnagyobb felhasználói adatbázissal rendelkező e-mailszolgáltatása (Gmail), elemi érdeke, hogy minél hatékonyabban szűrhesse a spammereket. A recept itt is ugyanaz. Fogj néhány képet, amit egy ember pillanatok alatt felismer, de egy gép akár órákig is elszórakozik vele, és használd a regisztrációhoz. Az eredmény garantált!

Egészen pontosan arról van szó, hogy az internetezőnek el kell tudnia dönteni, hogy az előtte megjelenő kép milyen irányban áll. Például a lent látható kép bal oszlopában véletlenszerűen vannak elforgatva az ábrák, míg a jobb oszlopban függőleges helyzetben állnak.Ez sima ügy. Egy embernek! Csakhogy a szoftverek, így spam programok is algoritmusokat használnak. Ahhoz, viszont, hogy egy mesterséges "elme" két kép között különbséget tudjon tenni, komoly erőforrásokra lenne szüksége, ami viszont egyszerűen nem kifizetődő és roppant drága mulatság egy spammernek.

Mi előnye van a képalapú Captcha szolgáltatásoknak, a szövegesekkel szemben? Nos, egyrészt nyelvfüggetlenek: egy papagájt vagy egy kisfiút mindenki felismer, míg egy angol szó vagy szöveg sok ember számára ismeretlen lehet. Ez például a távolkeleti nyelveket beszélők számára komoly probléma, hiszen betűkészletük teljesen eltérő a nyugati világban használthoz képest. Másrészt a képalapú Turing teszt nem igényel szövegbevitelt, ami különösen mobil környezetben lehet előny, ahol a korlátozott mennyiségű gombok és kis képernyők nehézkessé teszik a Captcha rendszerek használatát.

A Google saját felmérése szerint a képfelismerésre alapuló védelmük meglehetősen sikeresnek bizonyult. Emberi azonosítás során nagyon magas jósági arányt értek el, vagyis a tesztelő felhasználóknak kevés problémája adódott a megfelelő válasz bejelölésével. Gépi úton való válaszadáskor viszont nagyon alacsonyra esett a sikeresség. Azt, hogy ne tudják kihegyezni a botok magukat erre a Captcha módszerre, úgy érték el a Google fejlesztői, hogy a képeket az Interneten keresgélve szedték össze, nem pedig egy előre létrehozott adatbázisból dolgoztak. Ezeket ráadásul folyamatosan értékelik is: amelyik képnél magas az emberi azonosítás sikertelenségi rátája, azt a rendszer előbb-utóbb kiszűri és kiiktatja.

Röviden: a gépek mág mindig nem tudják mindenben felülmúlni az embert. Azért számomra ez megnyugtató.

Forrás:www.terminal.hu

Címkék: google spam blog programok szoftver internet captcha net program botnet algoritmus nowotny cybertámadás

A bejegyzés trackback címe:

https://nowotny.blog.hu/api/trackback/id/tr521081441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása